‘Hoe komen die druppeltjes op de binnenkant van dat raam?’  Al van jongs af aan stel ik vragen over de wereld, ben ik nieuwsgierig en wil ik altijd nieuwe dingen leren. 

Zodra ik een beetje kon schrijven maakte ik mijn eigen verhaaltjes in een stapel schriftjes die steeds groter werd. Met steeds nieuwe ideeën voor nieuwe verhalen. 

Zo schilderde ik beelden met woorden. Of met kleurpotloden en kwasten. Met muziek. 

Na mijn studies Psychologie en Nederlandse Taal & Cultuur werd ik een klein beetje kunstenaar, maar vooral wetenschapper. 

Bij alle dingen die ik doe probeer ik de kracht van onderzoek, kunst en avontuur samen in te zetten om zo mensen te raken en in beweging te brengen. 

Als je echt binnen wilt komen moet je naar buiten.

Ik help onderzoekers en kennisprofessionals om naar buiten te gaan, mensen te raken en in beweging te brengen en zo het verschil te maken. Ik heb een achtergrond als wetenschapper, schrijver en buitenmens en vind het heerlijk om in mijn leven en werk van de gebaande paden te gaan. 

In mijn promotieonderzoek onderzocht ik hoe we fotoverhalen en fotostrips kunnen inzetten om gezondheidscommunicatie voor ouderen met beperkte gezondheidsvaardigheden begrijpelijker en effectiever kunnen maken. De rode, of misschien beter groene draad in mijn werk is dat ik altijd onderzoek hoe we ervoor kunnen zorgen dat kennis en onderzoek uiteindelijk ook echt wordt ingezet om de wereld beter te maken. 

Daarbij heb ik mijn rugzak gevuld met onder meer:

kennis over gezondheid, gedrag en communicatie, design thinking, intervention mapping, waarderend onderzoeken, visuele verslaglegging, science communication & education, citizen science, grounded theory, sociale innovatie, futures literacy, unrecognized knowledge, lerend evalueren, participatief actieonderzoek, co-creatie, storytelling. Ook help ik kennis- en onderzoeksinstellingen graag als schrijver of presentator. 

‘Jij bent degene in de groep die altijd met hét creatieve idee komt. Hét idee dat de wereld een stukje gezonder, duurzamer of beter maakt. Jij deinst niet terug voor avontuur en pakt niet terug op het al gedane, maar zorgt voor innovatie. En op wat voor manier.. gebaseerd op feiten, onderzoek en theorie maken jouw woorden een verhaal. Inspirerend en activerend.’

Patty Scholten

Programmamanager Gezonde Omgeving, JOGG